2014. február 5., szerda

Finommotorika fejlesztése 1.

Ebben a blogban nagyon sok jó fejlesztési ötletet találtam:
Törpetanoda

Ami nekünk kell:
"Otthon a mindennapi játékok, közös tevékenységek közben is fejleszthetjük gyermekünk kézügyességét. Néhány ötletet szeretnék adni ezekhez a gyakorlatokhoz:

Kéz-láb játék: Padlóra terítünk színes lapokat, majd egy szín-dobókockával dobunk. A gyerekeknek arra a színre kell tenniük a kezüket-lábukat, amilyen színt a kocka mutat.

Csipeszes játék: Ruhaszárító csipeszeket kell egy doboz oldalára rakni, majd leszedni egy kézzel, váltva, majd két kézzel egyszerre is.

Gombok tálkába gyűjtése: Egy tálka két oldalán elhelyezzük a különböző nagyságú gombokat, s két kézzel egyszerre, majd váltott kézzel kell a tálba beletennie azokat.

Tekercselés: Hurkapálcikára, ceruzára, fakanálnyélre tekerünk fel kb. 2 méter hosszú zsineget. Lehet a barátokkal versenyezni is, kinek megy gyorsabban, pontosabban.

Tárgyátadás: Lábujjakkal, vállal, kézháttal próbáljunk egymásnak különböző kisebb tárgyakat átadni.

Lábügyesség: Mezítláb, lábujjakkal próbáljanak különböző tárgyakat (ceruza, babzsák, apró játékok) dobozba rakni. Jó móka, ha ceruzát próbálnak a lábujjuk közé fogni, s azzal rajzolni.

Pötyi kirakós játék apró kis gombáiból színes képeket, virágokat, formákat lehet alkotni.

Vándorbot: Ujjaink között vándoroltatunk egy ceruzát, vagy pálcikát, mindig egy-egy ujjnál átfordítva. Visszafelé is megpróbáljuk.

Vak szobrász: Gyurmából egyszerű formákat (golyót, érmét, kígyót) készítünk. Ha már jól megy, megpróbáljuk csukott szemmel is elkészíteni.

Ezeken túl számtalan lehetőség kínálkozik még az otthoni együtt játszásra: gyurmázás, tésztanyújtás, csipetke készítése, pogácsák kiszaggatása, gyöngyfűzés, papírhajtogatás. Fejlesztő boltokban is nagyon sok kézügyességet finomító ötletes játék kapható, de a közös játék élményét ezekkel nehéz pótolni."

2 megjegyzés:

  1. A legózás is nagyon jól fejleszti a finommotorikát. Meg a gyöngyfűzés. Vasalható gyöngyökből kép készítése...
    De szerintem első körben érdemes lenne egy szakemberrel felméretni, hogy elég-e a finommotorikát fejleszteni, mert csak az van elmaradva kicsit, vagy esetleg ez annak a következménye, hogy a nagymozgások nem fejlődtek rendesen, visszamaradtak a csecsemőreflexek. Beninél ugyanis ez volt a helyzet. Így azzal, hogy csak a finommotorikát fejlesztjük sokra nem jutottunk volna.

    VálaszTörlés
  2. Rami táncol es az egyik legugyesebb. Nem gondolnám, hogy a nagymozgasokkal gond lenne. De jövő 7en lesz fogadó óra az oviban, majd rakérdezek. Köszönöm a tippeket!

    VálaszTörlés