2015. február 22., vasárnap

Egy fotókiállítás: Szemtől szemben

A történelem sosem tartozott a kedvenc tantárgyaim közé. De maga a TÖRTÉNELEM mindig érdekelt. Érdekesnek találtam szüleim, nagyszüleim elmesélését a régi időkről. Édesanyám, édesapám is mesélt a 2. világháború borzlmairól. Mindketten sajnos átélték. Édesapám 10 éves múlt, édesanyám 3 éves volt, mikor kitört hazánkban is a háború.
A holokaust évfordulója révén beszélgettünk édesanyámmal, sajnos édesapám már nem él. Elmesélte, hogy milyen szörnyű volt látni ahogy bevagonírozták azt a rengeteg embert. Szemtanuja volt, mivel a vasút mellett laktak. Ételt próbált adni a vagonból kinyúló kis kezeknek. Ő maga is 6-7 éves volt. A csendőr észrevette mindezt, és a síneke rántotta. Ma is élénken emlékszik rá. Döbbenet.
Nem értettem, hogy miért viselték a "kanári sárga" csillagot. Hiszen ha nem tették volna, akkor nem látják, hogy ki zsidó, ki nem. Most a kiállításon megértettem. Ha valaki nem viselte, azonnal deportálták. Tudták ki tartozik oda, kinek kell viselni. A kiállítás kurátora elmesélte, hogy egy 6 éves kislány kint játszott a saját házuk kertjében csillag nélkül, észrevették, és azonnal vitték az édesanyjával.... Szörnyűség
Miért? Miért? Miért? Miért bántották őket? Mit vétettek ők? Kinek ártottak? Kit bántottak, hogy ilyen kegyetlenségben kellett részesülniük? Hogy lehetett, hogy egy valaki kitalált egy ilyen szörnyűséget, és sokan egyetértettek vele, és végrehajtották? Nem értem.
Örülök, hogy nem akkor éltem, és nem zsidóként. Megrendítettek a kiállítás fotói, a történetek. Őszintén együttérzek mindenkivel.

2015. február 13., péntek

Haladok

Szép sorban pipálhatom ki az elkészült dokumentumokat. Végeztem az intézményi értékeléssel, és az óratervekkel is. Már csak a hozzájuk fűzött reflexiók vannak hátra. És még a következők:
  1. Tematikus terv reflexiója
  2. A 6db óraterv reflexiója
  3. Esetleírás
  4. hospitálási napló reflexióval
  5. 2 szabadon választott dokumentum

2015. február 12., csütörtök

2015. február 11., szerda

Lassan, de biztosan

Ma készen lettem egy óratervvel és a szakmai utam értékelésével.
A következők hiányoznak még:

  1. Intézmény bemutatása
  2. Tematikus terv reflexiója
  3. Még 5db óraterv
  4. A 6db óraterv reflexiója
  5. Esetleírás
  6. hospitálási napló reflexióval
  7. 2 szabadon választott dokumentum
Akárhogyan is nézem ez még sok. Nem is kicsit. Bele kell húznom.

2015. február 10., kedd

Tematikus terv és csoportprofil

Ma sikerült végre befejeznem a tematikus tervet (már csak a 6db óraterv van), és a csoportprofilt is megírtam. Ami még hátra van azok a következők:
szakmai életutam
tematikus terv reflexiója
saját fejlesztésű feladatlap bemutatása, értékelésem reflexiója
a háziverseny leírása, dokumentálása, bemutatása, reflexiója
szabályrendszer...
tanulói önállóság fejlesztése...
hospitálási napló

2015. február 7., szombat

Hogy érzed magad?

Család nagyobb része beteg, köztük Mira is. Érdeklődöm az állapota felől:
Én: -Hogy érzed magad Mira?
Mira: - Hát nem valami fényesen.

4:3

Nem, nem meccs eredmény. Az betegek és az egészségesek aránya nálunk. Kezdte egy hete Mira, majd csatlakozott anyukám, akivel a sürgősségire is be kellett szerda este menni, mivel nem ivott eleget és leesett a kálium szintje. Félelmetes volt. Mintha teljesen megzavarodott volna, és szinte mozgásképtelenné vált. Ez a túlsúlya miatt duplán nehéz volt. De szerencsére a teljes kivizsgálás után ezen kívül semmit nem találtak, és az első adag infúzió után már segítségemmel el tudott menni WCre. Csütörtökön követte őt Rami is. Akit a betegség és a láz ellenére elvittem a német nyelvű versmondó versenyre, ahol első helyezett lett. Így ő képviselheti az iskolát a megyei döntőn február végén. Pénteken, azaz tegnap, én is kidőltem. Most a csajokkal hármasban a kihúzott nappali kanapén fekszünk. Ők Peppa videót néznek YouTube-on, én pedig ezt a hozzászólást pötyögöm a telomon. Anyukám nekiállt vasalni.

2015. február 3., kedd

Szabadon választható dokumentum 1-2

A suliban a víz világnapja alkalmából minden évben versenyt szervezünk a 7. osztályosoknak. Mindenféle reál témakörben, köztük matematikából is. Az idén az én feladatom volt az előzetes feladatok összeállítása matekból. Ez most nagyon jól jött a portfóliómhoz, mert 4 szabadon választott dokumentumot kell feltölteni, és ez ahhoz pont megfelel. Így egy ki is van pipálva. Szerencse, hogy február 28ig kell feltölteni a portfóliót, mert 23 a feladatok beküldési határideje, így az elemzésre és reflexió írására is marad időm.

A másik szabadonválasztható dokumentumom pedig egy témához kapcsolódó feladatgyűjtemény. Tanítványaimnak rendszeresen állítok össze ilyent, hogy aki szeretne, az tudjon otthon gyakorolni célirányosan. Így már kettő dokumentum kész. Pontosabban ez utóbbin most dolgozom.

Párbeszéd Mira és köztem

Mira: -Miért csinálsz a mamának kávét?
Én: -Mert szereti.
Mira: -Én nem szeretem a kávét.
Én: -A gyerekeknek nem való kávé, csak a felnőtteknek.

Mira: -Na ne viccelj anya!