2013. június 30., vasárnap

7. és 8. fog

A héten kibújt Mirának a bal alsó 2-es foga is. Pontosan már nem emlékszem melyik nap szembesültem a kis fehér keménységgel, talán csütörtökön, 27-én.

2013. június 26., szerda

Ami a sok mindenből kimaradt

Múlt 7en kedden Bükön voltunk egy még át nem adott játszóházban. Nevét nem tudom, de nagyon szép a környezete, egy tavon át lehet megközelíteni. Igaz kicsit eldugott helyen lesz, pontosabban van, de ki lesz majd táblázva. Felnőttként is jót szórakoztunk, mivel Rami ovistársaival, az óvónőkkel és a szülőkkel töltöttük el jókedvűen a délelőttöt. Egyébként gondoltak a szülőkre is, mert kávézót es bowling pályát is alakítottak ki.

2013. június 25., kedd

Mira 14 hónapos

Már el is múlt, de annyi minden történt, hogy nem maradt idő róla írni. Pontosabban nemhogy róla, semmiről sem.

14 hós méreteid:
hossz:
súly:

Ruha méreted 74-80, pelusból 3-as méretet hordasz változatlanul.

Ilyen vagy 14 hónaposan

Mozgásod
Végre mászol! Kb 2 hete kezdted!

Fürdés
A kádban szívesen pancsolsz, de a babamedence látványától is elkezdesz sírni.

Alvás
A kánikulai időszakban korán ébredtél, de pl ma fél9 körül. Amikor sokáig elalszol, akkor csak du. fektetlek le, de ha korán kelsz, akkor 9 körül muszáj lefektetnelek. Ma fél1 körül fektettelek le ebéd után, és most 4 óra múlt 6 perccel, és még mindig alszol. Igaz, mi lenn vagyunk Ramival, és a nagyok sincsenek itthon. Csend és nyugalom van. Kihazsnálod.

Evés
Iszonyatosan jó étvágyad van, bármikor bármit szívesen megeszel. Még akkor is, ha előtte degeszre etted magad. Szerencsésnek mondhatom magam.

Játék
Továbbra is szereted, ha körülötted forog a világ, és csak veled foglalkozik valaki. Szerencsére most már mindegy hogy ki. Bármiylen játékban szívesen benne vagy.

Beszéd
Iszi, vagy szi az új szó. Mert másfél hete Pápán a nagy melegre való tekintettel vettünk neked egy csőrös poharat.

Fogak
Ma vettem észre, amikor pofára estél miközben a lábamba kapaszkodva próbáltál felállni, hogy kibújt a 7. fogad. A jobb alsó kettes.

Ezeket tudod már
Pogácsa sütés és pá-pá intés. (9hó)
Csip-csip csóka, kerekeset-böködőset (10hó)
Mindenkit megmutatsz. Ha vmit kiszemelsz, és szeretnéd azt is mutatod, és mondod, h ádá. (12hó)

Nagyon sok minden

Nem is tudom, hogy mit írjak. Annyi, de annyi minden mondanivalóm lenne, azt se tudom, hogy honnan kezdjem. Az biztos, hogy nem az elmaradásaimnál, mert akkor holnap estig itt ülhetnék és gépelhetnék. :)

Kezdem ott, hogy június 14-e, utolsó tanítási nap. Martin nem ment suliba, mert aznap volt a volt tánctárának a temetése Nagykanizsán. 11-kor indultak, felesleges lett volna bemennie, aztán hazajönni, átöltözni, érdemben úgysem csináltak már semmit. Délután 6kor, évzáró. Kérdéses volt, hogy hazaérnek-e. Így családostól már 5 óra után leparkoltunk a suli előtt, hogy legyen helyünk, és ne azzal menjen el még 10 perc, hogy parkolót keressünk. Apával megbezséltük, hogy ő megy be  Martin bizijéért. Az utolsó pillanatban mégiscsak hazaértek, az egyik tánctása hozta oda a sulihoz, én gyorsan vettem neki enni- és innivalót, hogy kibírja még az évzárót.

Viki is, Martin is igazgatói dícséretet kapott, Martin a táncért, Viki a tornáért.

Martinnak 5db négyese lett, ebből 4re vagyok csak mérges, abból is inkább csak 3-ra. Az etika az ami "nem számít", a német a tanárnő miatt lehetetlen jobbra. De hatalmas szerencse, hogy jövőre már elmegy, így van esély az 5ösre. A matekot az utolsó dolgozatával rontotta le, a javító dolgozat meg olyan nehéz volt, hogy sneki nem tudott az osztályban megcsinálni 2 feladatot, így elúszott az 5öse... A töri, meg azon múlt, hogy egy dolgozat jegyet duplán írt be a tanár (mindnekinek, mert vmi nagyon nagy dolgozat volt, 1-2 ponton múlott az 5e..., és az utolsó dolgozatánál pedig pontosan 1 ponton múlott), az angolt meg elnagyolta, túl magabiztos volt, és azért lett 4es. De nem baj, megvan a cél jövőre.

Vikinek 1db 4ese lett, matekból, úgy, hogy félévkor 4es volt, most egyel több 5öse volt, mint 4ese, az utolsó dolgozata pedig 4/5 lett... És nem adta meg a jobb jegyet a tanár. Csak érdekeségképp írom le, hogy az osztályukban 5 v 6 kitűnő lett, 12 gyereknek lett 1db négyese, és 8nak matekból, és a 8 közül kb a felének úgy, mint a Vikinek, hogy 5ösre állt, de félévkor 4es volt. Ez se baj, itt is lesz cél!
Mindenesetre én mindkettőjükre nagyon-nagyon büszke vagyok! Martinra azért, mert a magyar bajnokság és az európa bajnokság mellett sikeült ilyen bizit produkálnia, Vikire meg azért, mert végre elkezdett hajtani, és rájött, hogy miylen jó érzés 5ösöket kapni.

15-én mentünk de. Pápára, aznap volt anyu és Rami szülinapja, ill. a 25 éves általános iskolai osztálytalaálkozóm. És ráadásul Pápán ekkor volt a NEJ, Nemzetek Együttes Játékai, ami még talán 1990ben indult, és ma már csak egyszerűen Játékfesztivál néven fut.

A szülinap nagyon jól sikerült, mindneki örült az ajándéknak.

Az osztálytalálkozó jól sikerült, bár kevesen jöttünk össze, és a volt osztályfőnök is az utolsó pillanatban lemondta, de ennek ellenére mi nagyon jól éreztük magunkat.

A Játékfesztiválon a scajok kaptak egy-egy hajfonatot, majd mellékelek róla fotót. A lényege az, hogy ingyen van nagyon sok minden, pl ez a hajfonat is.

A múlt hét nagyon gyorsan elment, örültünk, hogy megjött a szuper idő, sok időt töltöttünk a szabadban. Apa is szabin volt, ő a szalonnasütőnk helyének építését folytatta. Majd ezt is dokumentálom fotóval.

És a legnagyobb esemény az ausztriai hosszú7végénk volt, a szokásos baráti társaságból még 2 családdal. Mi 3an vagyunk a társaság magja.Fantasztikusan jól sikerült, az időjárás is mellénk állt. Nagyon sok programot sikerült megvalósítanunk.

21-én, pénteken indultunk, du. értünk a szállásra, ide:
Jarnig hause
Bátran ajánlom mindenkinek, nagyon kedvesek a háziak, és ha közvetlenül nála foglaltok, akkor fele annyiba kerül, mint ha a Tiscovernél. Elhatároztuk, hogy ide még biztosan vissza fogunk menni, a környéken rengeteg a látnivaló, a program, győztünk választani! Az ár tartalmazott egy kártyát, amivel sokminden ingyenesen látogatható volt.
Így pénteken még átmentünk a közeli Tröpolachba, ott egy felvonóval tettünk egy kört.
Erről a felvonóról van szó.
Azért csak ennyit, mert Ausztriában minden bezár 4-5 körül. Amikor odaértünk, mondták, hogy felengednek minket, de nem szállhatunk ki. A hegy tetejére fel sem tudtunk már menni, mert már szedték össze a bobokat, így az utolsó előtti kiszállónál már fordítottak is vissza minket. Éééééés amint lefele haladtunk, egyszercsak megállt a felvonó. Viki és Rami kicsit bepánikoltak, hogy most mi lesz velünk. Nálam volt pár prospektus, telefonszámot kezdtünk keresni. Közben megbeszéltük, hogy elég nagy a kabin, tudunk aludni, Mira iszije nálam van, abból óránként 1-et kortyolhat mindenki.  Mire telefonon beszéltünk egymással, addigra el is indult a felvonó. Utólag kiderült, hogy lenn átkapcsolták raktározó állásra, és szépen szedték össze a felvonókat.

22-én szombaton a Turracherhöhe bobpályáját céloztuk meg:
Konkrétan ezt.
Miután mindenki kiélvezte a száguldást, utána hegyivasutazni indultunk. Mint kiderült amit a prospektusban kinéztünk, az nem hegyivasút, hanem egy felvonó, sőt nem is üzemel. Szuper! Nem estünk kétségbe. Ebédeltünk, majd egy közeli tóhoz autóztunk (van errefele bőven választék belőlük :) ), és hajókáztunk. Mikor leparkoltunk, elkezdett elég jól esni az eső, de minket ez sem tántorított el a célunktól, hogy hajókázzunk egyet.
Millstaettersee
Nemsokkal azután, hogy elindult a hajó, elállt az eső, és verőfényes napsütés kerekedett. Meg is pirultunk kicsit. Mi a különbség a magyar és az osztrák hajók között? Az, hogy nem akarják lenyúlni az embert! A jégkrémet ugyanannyiért lehetett megvásárolni a hajóm, mint bárhol máshol!
A hajókázás után a szállásunkra mentünk, vacsiztunk, majd a környéken egy hatalmasat sétáltunk.

23-án vasárnap 10 órakor hagytuk el a szállást. Hazafele az első úticélünk a Wörthi tó mellett lévő kilátó volt:
Pyramidenkogel
Lenyűgöző látványban volt részünk! Ezt kár lett volna kihagyni! Az érdekesség még, hogy felfele választható a lépcsőzés, és a gyors lift, lefele ezek mellett még csúszdázni is lehet. 120m hosszú csúszda vezet a mélybe, persze, ezt csak plusz pénzért lehet igénybe venni. Viki kipróbálta! :)) Ebédelni Veldenbe mentünk, ahol hemzsegnek a sportautósok legfőképpen az én martinom örömére, aki ránézésre, egytől egyig ismeri mindegyiket.
Mindezek után a 7vége lezárásaként Klagenfurtba a Minimundusba tértünk be. Sajnos nem tudtunk nyugodtan végignézni, mert "Párizsban elkezdett esni az eső, és az Eifeltorony alá nem tudtunk beállni". :) Így í végét már csak kutyafuttában néztük meg, de mindezek ellnére ez is hatalmas élmény volt mindegyikőnknek.
Minimundus

Tegnap Vikit vittem Gersekarátra a tánctáborba, apa pedig Martint anyukámhoz. Délután Vikim szobáját pakoltuk ki, mert ma délelőtt kifestette a festő. Még a takarítás és a visszapakolás vár rám. Ja meg szekrényt kellene venni.

2013. június 13., csütörtök

2013. június 10., hétfő

Mira mászik

Kijelenthetem, h Mira inkább mászik már, mint kúszik! A varázsszó megint a korai fejlesztő volt. Azt mondtam, ha jövő szerdáig (amikor Ramival a 6 éves oltásra megyünk) nem indul el, akkor kérek a gyerekorvostól beutalót. Most már nem lesz rá szükség. :)) Azért kíváncsi leszek, h megdönti-e Rami negatív rekordját a járás elkezdésében. Rami 16 hónaposan indult el. :))

Mirának olyan picike lábacskája van, h nem kapok rá puhatalpú szandált. :)) A legtöbb helyen csak M-es mérettől kapható, de az ő 11cm-es tappancsa még messze van attól.

Hétvége

Elég mozgalmasra sikeredett a mostani 7végénk. Szombaton volt a 48. Savaria Nemzetközi Táncverseny, Tíztánc Európabajnokság. Martin is, és az edző jóvoltából, Viki is fellépett. Ugye Vikinek még nincs párja, mert az előző elment (aaz egy külön bejegyzést megér), az új meg csak holnaptól lesz. Ugyanis eddig a tánciskolában táncolt, de tegnap volt az évzáró, így ott teljesítette a kötelezettségét, és ettől a héttől jöhet Vikiékkel edzeni. Hiába 19kor kezdődött a verseny középdöntője és döntője, Martint be kellett vinni 12re, mivel zászlóvivő volt, és maga a verseny 13kor vette kezdetét. Amíg ő benn volt, persze Viki is bement, addig én Ramivalés Mirával bevásároltam, autót mosattam. Majd irány haza, ebéd, szusszanás és fél5re vihettem is őket vissza. Mi épp hogy beestünk 7re, mert miért is ne, indulás előtt pár perccel telefonált Martin, h összefestékezte a polóját, és éhes, vigyek szendvicset. Persze du, hiába mondtam, h kenek nekik, vigyenek, kikeltek magukból, h ők aztán nem. Mira is, Rami is velünk töltötte az estét.
Mira is élvezettel tapsolt velünk, közben szundított a Manducában. Nagy sikert arattak Vikiék a Rioval, Martinék a Paradise-zal ill. Mága Zoltán egyik darabjára alkotott koreográfiával. (Miután elkészült a feltöltés, hozom a linket). Elmúlt éjfél mire hazaértünk.

Ramival időben kellett kelni vasárnap, mivel 8ra kellett mennünk a tánciskolás táncversenyre. Élete első versenye volt, lány párral, és nem lettek utolsók, sőt latinból a középdöntőbe is bejutottak. Rami volt a legfiatalabb versenyző. Táncverseny után ott kellett maradnunk, mivel az évzáró műsort, a pingvintáncot, próbálták. Apa telefonált már 1kor, h nagyon éhesek, mondtam nekik rendeljenek pizzát. Mi pedig a mekiből vittünk kaját. Majdnem fél 3 volt mire hazaértünk. Pedig úgy terveztem, h Ramival egy jót alszunk ebéd után, de abból egy kis bólintáslett, mivel a gyerekeknek fél5re kellett menni, és a kapunyitás is akkor volt, ezért még korábban akartunk a helyszínre érkezni, h legyen parkolóhelyünk, és mivel nem helyjegyes volt, így jó ülőhelyünk is. Megérte időbenn menni, mert szinte az ajtóban álltunk meg, és a középső szektorban találtunk ülőhelyet. :))

Mind3 gyermekem nagyon ügyesen szerepelt. Martinék egy meglepetés produkcióval is készültek. Az edzőkkel a Carment adták elő, itt a videó:
Carmen

Ramiék Pingvintánca is remekül sikerült! És persze Martinék Paradise most is fergeteges sikert aratott, és végre, felszabadultan, mosolyogva láttam táncolni Martint. Kár, h ezt pont nem vettük fel.

Azért egy kis szomorúság is beárnyékolta a 7végét. Pénteken Martinék egyik régi tánctársa, Cséplő Dániel, motorbalesetben elhunyt. Vikim születésnapján töltötte volna be a 25. életévét. Ő volt a vétlen... Nem ismertem, de nagyon megrendített, amikor este hazajött Martin az edzésről, és elmondta. Percekig csak öleltem, szorítottam magamhoz. Eddig sem terveztem, h motort kapjon Martin, nagymotort meg pláne nem, szerencse ő sem igényli, de ezek után biztos, h soha! Sztem ő sem fog senki mögé felülni!

2013. június 7., péntek

Ez-az

Éjjel eszembe jutott vmi, amiről írni szerettem volna. Persze hogy elfelejtettem! Pedig úgy örültem magamnak, olyan kis frappáns mondandót fogalmaztam, és tessék, hiába erőltetem az agyam, nem jut eszembe... :(

Tegnap ovis csoportkiránduláson vettünk részt. Celldömölkön a Kemenes...

eddig jutottam tegnap, azaz csütörtökön. Most megpróbálom gyorsan befejezni.

Szóval szerdán volt az ovis csoportkirándulásunk, a Kemenes Vulkán Parkba látogattunk el. Nagyon szuper hely, ajánlom mindnekinek, aki errefelé venné az útját. A látogatóközpont megtekintése után a Ság-hegyre másztunk fel. Meghódítottuk a csúcsát, és a kráterben is kavicsoztunk egy jót. Miután leértünk a gyerekek előadták a cirkuszi mutatványukat. Mivel a kamera itthonmaradt, azért a telefonomat hívtam segítségül a megörökítésésre, de közben elfogyott a tárhely... Azért Rami produkciója megvan.

Ma pedig a szokásos Juniális került megrendezésre az oviban, szerencsére az időjárás is a mi pártunkra állt.

2013. június 1., szombat

Mászás

Csak nem bírom magam utolérni. Se itt, se egyébként. Mindig van vmi. A mókuskerék pörög ezerrel. Pedig szívesen írnék.
Azért annyit leírok, h ma többször, pár "lépést" négykézláb tett meg Mira. Ő is őrült magának, én meg pláne neki! Ha lassan is, de alakul a mozgásfejlődése. :)) Mondjuk annak örülnék, ha legközelebb ilyen fejlődési lépcsőnél nem dorbézolna hajnali 3-ig. :)) Először még jó mókának tűnt, amikor apa orrát és az enyémet is nyomkodta, közben dudáló hangot hallattunk, de amikor egyre közelebb kerültünk a reggelhez, és apa is elaludt, akkor már jobban örültem volna, ha Mira is elalszik. Ahogy telt az idő, és Mira semmi jelét nem mutatta annak, h aludni szeretne, kezdtem aggódni, h át kell virrasztanom az éjszakát. De aztán nagy nehezen megtört a jég. Fél7 körül cicizett, és 10ig aludtunk. :))