2013. január 26., szombat

Rekord

Mira rekordot döntött az éjszakai alvást illetően! Fél 10 körül aludt el, és 6után kicsivel ébredt! Én kicsit hamarabb, már 1/4 6kor fenn voltam. Kétszer is megnéztem az órát, mert nem akartam hinni a szememnek. Fogalmam sincs mikor aludtam egyben ennyit! Mert szülés előtt a savam akadályozta meg a nyugodt és hosszú alvást. Szóval ma kipihentebb vagyok! Élvezném, ha ez így is maradna, de tudom, h az előzményeket tekintve ez hiú ábránd. De ami késik, az nem múlik!

2013. január 25., péntek

Eve-től (2 évesek egymás közt)


Egyik blogtársamtól (innenloptam, de muszáj megőriznem, mert ez az írás fantasztikus!

“- Ne haragudj, lehuppanhatok ide melléd?
- Nyugodtan. De vigyázz, kérlek, hogy szét ne taposd a homokváramat! Pont most lett kész.
- Igyekszem, csak hát baromi nehéz ebben a pelenkában leülni…
- Ja. Ez ismerős.
- Hopp, sikerült! A gravitáció velünk van.
- Legalább az. De azért a vizesárkot sikerült szétbarmolni.
- Bocsánat, mostantól meg se mozdulok, oké?
- Rendben.
- Te, mit szólnál, ha én is építenék ide egy tornyot? Nagyon megihletett a műved.
- Hát jobban örülnék, ha az alapszerkezetbe nem nyúlnál bele. De egy gazdasági melléképület esetleg…?
- Oké, köszi!
- Én köszönöm.
- Te hány éves vagy?
- Kettő. Te?
- Én még csak másfél. Fú, én el se tudom képzelni, milyen lehet kétévesnek lenni! Még annyira távoli.
- Te, figyelj, hát van előnye is, meg hátránya is. Nagyobb az elvárás, több a stressz, másfelől viszont nagyobb a szabadság is, a szülők némileg jobban tolerálják a személyiséged integritását, érted?
- Egyáltalán nem! De tök jól hangzik!
- Akkor másképp fogalmazok: engedik, hogy Kisvakondot nézzél, akár egyedül is.
- Komolyan?! Hát ez isteni! Nekem még nem engedik, mert azt olvasták, hogy korai.
- Szent Isten, máglyára az egész gyereknevelési szakirodalommal! Teljesen meghülyíti őket, aztán mi isszuk a levét! Megáll az ész. – Bocsáss meg, ide tudnád nyújtani azt a repcsis kiöntőformát? Én poénból derékig beástam magam a homokba, aztán most utólag verem a fejem a falba.
- Hogyne, persze!
- Köszi. Én különben apámmal vagyok itt a játszón. Látod, az a lézengő öltönyös a mászóka mellett!
- Aha, látom. Könnyű kiszúrni, ő az egyetlen férfi. Én anyukámmal jöttem. Ott ül, barna mackónadrágban.
- Aranyosnak látszik.
- Az is. Csak mostanában kicsit olyan zaklatott szegény. Szerintem többet is eszik, mint kéne, és aztán meg siránkozik apukámnak, hogy kövér….
- Jézusom, de tipikus! És a széklete rendben van? Csak azért kérdezem, mert az én anyukámon, miután így habzsolt, három nap masszív hasmenéssel vesz elégtételt a szervezete.
- Nem, nekünk nincs problémánk ezzel. Épp ellenkezőleg, ő lassabb emésztésű, mint az átlag, inkább szorulásra hajlamos, és … Ó, ezt nem hiszem el! Nézd már, megint eszi a tízóraimat! Komolyan mondom, már nem tudom, mit csináljak vele. Egy perc nyugtom sincs! Oda kell totyognom, ne haragudj, vigyázol addig a cuccaimra?
- Persze, menj csak!
- Na mit gondolsz, mit evett? Talán azokat az ocsmány fűrészpor ízű kölesgolyókat ropogtatta? Hát neeem! Természetesen a vaníliás karikát falta be.
- Na ja, ő is tudja, mi a jó. Láttam, hogy hisztiztél, megharaptad a kezét, aztán a földre vetetted magad…
- Sajnos néha nincs más eszközöm a fegyelmezésre.
- Tudom én, csak azt akarom mondani, hogy olyan jó kis reflexei vannak, büszke lehetnél rá! Rögtön elkapott, nem verted be a fejedet a pad szélébe.
- Igen, tényleg eléggé észnél tud lenni.
- Bizony, és ebben a te munkád is vastagon benne van, hogy nem kanászodott el! Tudod milyen anyukákat látok itt néha? Csak ülnek a padon és – olvasnak!
- De durva.
- Érted, szándékosan elhoz egy könyvet, hogy saját magának szerezzen örömet! Elképesztő. Te viszont szerintem nagyon jól neveled az anyukádat. Tökre látszik rajta, hogy van otthon kontroll!
- Azt mondod? Pedig nekem gyakran van lelkiismeret-furdalásom miatta, tudod? Fogalmam sincs, mi lesz vele, ha én óvodába megyek! Olyan kis önállótlan. Más anyukák sokkal talpraesettebbek. Őt meg csak az érdekli, ami velem kapcsolatos: rá van kattanva a bébiételtípusokra, pelenkamárkákra…
- Na jó, de az sem megoldás, ha otthon maradsz még egy évet vele! Előbb-utóbb akkor is a saját lábára kell állnia, vissza kell térnie a munka világába. Ne vádold már magad mindenért, abba beleroppansz! Annak, hogy ő milyen lett, csak egy része a te munkád, a másik fele genetika.
- Úgy gondolod?
- Hát persze.
- Jaj, nagyon megnyugtatsz! Mert én néha már olyan ideges vagyok miatta, aludni se tudok, csak emésztem magam éjszakákon át.
- Olyankor tudod, mit csinálj? Másszál be az alvómaciddal a szülők közé az ágyba. Baromira oldja a szorongást!
- Mondasz valamit. És a te apukád? Ő nem labilis?
- Hát, inkább azt mondanám, hogy kicsit szétszórt. Nézd meg, most is épp elkapott egy másik gyereket a csúszda alján! Istenem, nem bírja megjegyezni, melyik vagyok én. Bocsáss meg, muszáj lesz üvöltésben kitörnöm, mielőtt hazaviszi a másik gyereket. Ááááááááááááááááááá!
- Ennyi?
- Aha, szerintem elég lesz. Már meg is látott… most ránéz a kezében lévő gyerekre… hopp, leesik neki, hogy nem én vagyok… leteszi, bocsánatot kér a síró anyukától… Oké, elindult erre.
- Jaj, látod, ez az egész napos strapa!
- Bizony ám. Estére az ember alig várja, hogy beemeljék a rácsos ágyba. És másnap kezdődik minden elölről. Ó, de bocsáss meg, most be kell fejeznünk, bekakiltam. És apukám is mindjárt ideér.
- Szó se róla, nekem is tele a pelenkám! Örülök, hogy találkoztunk. Jó volt kicsit elbeszélgetni – néha olyan egyedül érzi magát az ember a problémáival.
- Kitartás! Már ott a fény az alagút végén: felnövünk!
- A próféta beszéljen belőled, barátom! Szerbusz.
- Szerbusz, kérlek!”
Nényei Borbála: Felnövünk (Éva Magazin, egyperces dráma, 2013.január)

Érdekesség a D vitaminról

Influenza megelőzése D vitaminnal

2013. január 24., csütörtök

Kenyérsütés

Próbálkozom a minél egészségesebb ételekkel. Most a klubbos fórumon épp a kenyérsütésről van szó. Hogy megmaradjon a recept, pontosabban, h tudjam hol kell keresnem, ezért idemásolom a linket:
A tökéletes kenyér Delcsi ajánlása

Egy másik hasznos link a témában:

Ma nem állok neki, de holnap tuti kipróbálom!

2013. január 18., péntek

Mira 9 hónapos


Gondolatok a 9 hónapos királylányunkról.

9 hós méreteid 
hossz: 70cm
súly: 7520g

fej: 45cm
törzs: megint nem
Ruha méreted 68-74, még tart az 1-én felbontott 2-es pelus, ami bőven jó rád. Mivel van itthon 3-as, ezért már nem veszek 2-est többet.


Ilyen vagy 9 hónaposan

Mozgásod
Továbbra is szépen komótosan haladsz ezen a téren. Egyre többször fordulsz hasra, és egyre hosszabb időt tartózkodsz úgy. Próbálod megszerezni a játékot, sőt már forgolódással a szőnyeget is elhagytad. Bár ez utóbbi eddig csak egyszer fordult még elő. Egyszóval, ha lassan is, de azért fejlődik a mozgásod.

Fürdés
Szeretsz a nagyokkal pancsolni, de fontos az én jelenlétem is számodra.

Alvás
Mostanában nem írtam róla, de napközben magadtól alszol el. Amióta anyu itt van, azóta a mózeskosarad felköltözött az emeletre, és napközben az ágyunk közepére van állítva. Itt alszol délelőtt kb másfél-2 órát, és délután pedig 2-3, de volt hogy 4 órát is. Az éjszakáid változatlanok. Hol jobbak, hol kevésbé azok, de a 2 ébredés az alap. Ha elalszol fél 9 körül, és nem ébredsz meg 9-fél10 körül, akkor éjfélkor és 4kor kelsz. Ha megébredsz, akkor 2-kor és 6kor. Viszont mostanában ha mi kelünk, te is kelsz általában.

Evés
Igény szerinti szopi a meghatározó még mindig. Délben felváltva kapsz általam főzött pempőt és üveges bébiételt. Du. gyümölcsöt kapsz, ami szintén vagy friss, vagy üveges.

Játék
Nagyon szereted, és igényled a foglalkozásokat. De egyre hosszabban vagy el egyedül is. 

Beszéd
A ba-ba-ba-ba mellé a dá-dá-dá is társult. 

Fogak
Maradt a 2.

Ezeket tudod már 
Pogácsa sütés és pá-pá intés. Ez utóbbival Martint tisztelted meg először 3 napja.

2013. január 17., csütörtök

Elhavazva-behavazva

Ma nyílt nap van az oviban, de az időjárásra való tekintettel nem mentem. Ramit se vitte apa. Sajnos tanítvány lesz kivételesen de. is, mert szombaton felvételizik. Amíg nem jön, addig játszunk majd, utána anyuval bucinudlit fog készíteni Rami. Próbálunk együtt játszani minél többet. Du. táncra se viszem, se őt, se Vikit. Fő a biztonság. Martint lehet h apa beviszi. Meglátjuk este milyen lesz a hóhelyezet.

A héten minden de. volt tanítvány, egy fősulis lány, ma vizsgázik. Örültem a kihívásnak, h végre nem csak a megszokott dolgok, hanem egy kis kihívás. Az emlékezetem felfrissitese, hiszen a fősulis anyaggal 6 éve nem foglalkoztam.

Tegnap végre megjött a vateran vett lábzsák. Nagyon szuper, Altabebe, 12 helyett 7ezerért jutottam hozzá, teljesen új állapotú. Ma felavatjuk!

Autósülés böngészésben vagyok ezerrel. Raminak szeretnék első körben vmi jó isofixeset. Lassan körvonalazódik melyik is lesz.

Mirának is szeretnék, de az még ráér nyárig, de lehet h őszig. Meglátjuk súlyban hogyan gyarapszik. Azt olvastam, h amíg jó a kisebb kategóriás ülés, addig az nagyobb biztonságot nyújt. Igy amíg belefér a hordozoba, addig azt használjuk. És overallban is bőven belefér, igy még jó ideig ez marad. Mondjuk ha már nagyon reklamálni fog benne, akkor muszáj lesz cserélni.

2013. január 6., vasárnap

Szilveszter 2012 röviden

Kis csapatunk, plusz még 2 család, kibérelt a faluban egy házat, és együtt szilveztereztünk. Hajnali 5ig tartott a buli. Mindenki remekül érezte magát. Villámgyorsan telt az idő, először azt vettük észre, hogy mindjárt éjfél, majd hogy elmúlt már fél5. Házaspárbajoztunk (a plitvicei nyertes megvédte a bajnoki címét :)) ), Egy perc és nyersz-es feladatokban próbáltuk ki magunkat, és persze jókat ettünk (annyi kaját sikerült felhalmozni, hogy akár 1 hétig is maradhattunk volna :)) ), ill. táncoltunk. Egyedül Mira betegsége árnyékolta be a maximális kikapcsolódásunkat. Itt is nagyon jó szolgálatott tett a Manduca.

Advent-Bécs 2012

Ez még elmaradt. Nem is tudom, hogy hány éve terveztük már ezt a kirándulást. De végre összejött! Baráti társaságunkkal (most csak 4 család, kettő család igazoltan hiányzott) december 15-én ebéd után felkerekedtünk, és végre megcsodálhattuk a bécsi városháza előtti téren lévő karácsonyi vásárt! Meseszép! 5 bögrével és 2 plüssel lettünk gazdagabbak! Mindegyikből eddig hatalmas hiány volt itthon. :))) Mira szuperül érezte magát a Manducában, gyakorlatilag végig aludta az egészet!

2013. január 5., szombat

Magamról

Tornázni kellene, folytatni kellene a fogyókúrát, folytatni kellene a havi étrend készítést (micsoda pénztárcakímélő!!! :) ). De sajnos még csak a kellene verzióig jutottam el. Jobban be kellene osztani az időmet. Amiből amúgy sincs sok. Nem akarom Mirára fogni, de amikor fenn van, akkor szinte maximális figyelmet igényel. Ő nem Rami, aki eljátszott magában (a nagyokra nem emlékszem, de ők sem voltak azok az ölbe babák). Mira viszont az. Sokszor elég, ha mellé ülök, de sokszor nem. Egy darabig eljátszunk így egymás mellett ülve, de egy idő után ígényli, hogy a kezemben legyen. Ami alapjában véve nem baj, mondhatnám, vagyis írhatnám azt is, hogy örülök neki, de így sajna nem haladok úgy a dolgaimmal ahogy szeretném, és a plusz dolgokról ne is beszéljünk. De jól van ez így. Ő MOST ekkora, 10 év múlva már biztos nem kell babusgatni, de 10 év múlva ugyanúgy ott lesznek a házimunkák, és minden egyéb más. Szóval megpróbálom a lehetősegekből a maximumot kihozni.
A lelkem jól van, az úszógumimtól eltekintve nagyon jólérzem magam a bőrömben, és boldog vagyok. Kerek az életem, és elmondhatom, hogy amit szerettem volna az élettől, eddig azt megkaptam. Köszönöm!

Karácsony 2012

Szép volt, jó volt. Mindenki nagyon örült az ajándékának, a Jézuska nagyon szemfüles volt. :) Amit szeretnék, az egy olyan karácsonyi nap, amikor csak mi vagyunk, nincs rohanás, csak az egymásra figyelés. Hiába jött meg hozzánk már 22-én a Jézuska,a 23dika a készülődésjegyében telt, mert 24-én mentünk Pápára, és az ott töltött napok a megszokott mederben zajlottak. Jövöre szeretnék kicsit többet magunkban együtt lenni. Fénykép sem készült annyi, amennyit szerettem volna. Összeségében szép emlék, de semmi különös, hiába Mira első karácsonya.

2012-2013 frissítve

Visszatekintve talán az egyik legjobb évem, évünk volt. Legfontosabb esemény Mira érkezése volt. Életem utolsó tervezett szülése(hű de fura így leírni!) ugyanolyan csodálatos élményként égett az emlékeimbe, mint a többi. Furcsa megélni minden egyes napot Mirával, hogy többet nem leszek várandós, nem szülök(sokan foghatják most a fejüket, de imádok szülni), nem lesz ilyen kicsi babám/nk. Biztos lesznek unokáink, de az már akkor sem ugyanaz. Szívem szerint szülnék még, de tudom, hogy az eszem ennyivel tud megbírkózni.

Szerencsére, nagyobb betegségektől mentes volt az évünk, amit nagyon-nagyon köszönök Istennek. Eddig is az egészség volt számomra a legnagyobb kincs, de amikről hallottam a közvetlen, ill tágabb környezetemben, azok mind megerősítették ezt a hitem. Nem számít semmi más, csak az, hogy mind a szeretteim, mind én egészségesek maradjunk. Csak ezt kérem Istentől 2013-ra is.

Az anyagiak terén alakulhatott volna jobban is az évünk, de nem éheztünk, volt mit felvenni, és még kikapcsolódásra is jutott. Igaz adósságaink sajnos vannak bőven, de ez nem számít. Nem panaszkodhatok.

És akkor fő gondolatokban 2012ről.
Március közepéig dolgoztam. Addig semmilyen nagy horderejű esemény nem történt velünk. Március végén volt a Formációs Magyra Bajnokság, ahol Martinék aranyérmesek lettek.
Április közepén érkezett Mira.
Májusban Martin sikeresen debütált a Summerben.
Június végétől 3 hetet Pápán töltött Martin anyunál.
Július elején paintballozott a csipet-csapat (1 család hiányzott) Kláriéknál.
Július végén, augusztus elején tánctábor a nagyoknak. Fura volt 2 gyerekesnek lenni.
Augusztus elején az Evita próbáiról szóltak a napjaink. 14-én volt premier. Ha jól rémlik. :)
Augusztus végén, szeptember elején életünk eddigi egyik legpocsékabb nyaralásán vettünk részt a Plitvicei tavaknál. A hangulat szuper volt, a 6 család remekül összeszokott társaság, de az időjárás maga volt a katasztrófa. Gyakorlatilag amelyik napon a tavakat néztük volna meg, egész nap szakadt az eső. :((
Az ősz gyorsan eltelt, Martinéknak több fellépésük is volt. Mira sokat fejlődött.
December elején a Tóth Attila emlékversenyen 2szer is a dobogón állhattak, egyszer a 3., egyszer a 2. fokán!

Gyerekeim okosak, szépek, imádnivalók mindannyian. :) Köszönöm, hogy vannak nekem. Ők életem, életünk értelmei. Jó velük élni, büszke vagyok a családomra.

Köszönök mindent Istennek, és örömmel tölt el, hogy boldog, kiegyensúlyozott életet élhetünk.

Mit várok 2013-tól? Fontossági sorrendben:
Először is mint írtam, egészséget mindannyiunknak.
Gyerekeim, férjem, és én is sikeresek, és boldogok legyünk.
Jusson mindenre, amire szeretnénk.
Ha a szerencse mellénk szegődne, és az adósságaink nagy részétől meg tudnánk szabadulni, az maga lenne számomra/számunkra a kánaán.

Betegség 2.0

Hát Mira se úszta meg láz nélkül. Igaz, nem ment magasra, csak 39-ig, de az már végbélben mérve is bőven láz. 31-én, 1-én is lázas volt, így 2-án a gyerekorvosnál kezdtük a napot.Szerencse vírus, így csak Sinecod, orrszívás, ha hétvégén is lázas lesz, akkor hétfőn vissza kell mennünk. Szerencsére 3-án már lázmentes volt, estére lett csak kis hőemelkedése. Viszont a köhögés és a nátha megmaradt. Igaz már csak napi 2szer, reggel és este kell elővenni a porszívót.

Mira 8 hónapos

Jócskán megkésve, de azért röviden írok pár dolgot a 8 hónapos kiscsajról.

8 hós méreteid hossz: 68cm (előző hónapban tuti rosszul mértem, mert bizti nem mentél össze :) )
súly: 7260g
fej: nem mértem

törzs: most ez sem
Ruha méreted 68-74, még mindig a 2es pelusnál tartasz, pont 1-én bontottam fel az utolsót. Még abszolút kényelmes rád.


Ilyen vagy 7 hónaposan

Mozgásod
Nem mondhatnám, hogy eszeveszett tempóban fejlődik. Hasra és vissza is tudsz fordulni, ha nagyon muszáj, akkor hason odaevickélsz a kiszemelt játéjhoz, de inkább a hangodat hallatod, hogy hééé, vegyétek már észre, hogy nem érem el!

Fürdés
Már a nagyokkal fürdesz együtt, továbbra is imádod.

Alvás
Olyan mint eddig. Hol többször, hol kevesebbszer ébredsz.

Evés
Igény szerinti szopi. Nem vagy nagy étkű baba, sokszor este is elég a szopi, főleg akkor, ha az uzsival megcsúsztunk. Sőt azt vettem észre, hogy jobban alszol, ha nincs annyira tele a pocakod.

Játék
Imádod, ha bohóckodnak veled a nagyok. Bármikor kapható vagy rá! A pogácsasütés nagyon megy már.

Beszéd
ba-ba-ba-ba, ezt elég sokszor mondogatod, de leginkább akkor, ha jókedved van.

Fogak
Maradt a 2.