2012. június 29., péntek

Fényallargia

Vasárnap reggel vettem észre a kezem és a lábam szárán kisebb-nagyobb barnás foltokat. Akkor még viccesen fogtam fel, és azt mondtam, h elvittek az UFOk. De mikor kedden is láttam, h ezek a foltok nagyon ragaszkodnak hozzám, elkezdtem aggódni. Bújtam a netet, hátha találok róla vmit. Hát semmit. Mindenféle csúnya bőrbetegségről találtam leírást, de egyik sem hasonlított az én tüneteimhez. Szerencsére. Azért a kisördög nem hagyott nyugodni, szerda du. felhívtam Kornélt. Átmentünk, megnézte, szte májfolt. Kicsit megnyugtatott. Csütörtökön, azaz tegnap du., megint elkapott az aggódás. Kinn szoptattam a télikertben, és sokféle rossz gondolatok keringtek az agyamban. Ránéztem Mirára ahogy szopizott, és összeszorult a szívem, h. mi van akkor, ha nem tudom tovább szoptatni, hiszen neki lételeme a szopi, anélkül nem is tud elaludni. Aztán meg eszembe jutott a legrosszabb, mi van akkor, ha gyógyíthatatlan betegségem van, nem azért szültem a gyerekeim, h ne lássam őket felnőni. Férjem hazaérkezése zökkentett ki ezekből a negatív gondolatokból. Megkérdezte miért vagyok olyan morci. Mondtam, hogy aggódom ezek miatt a foltok miatt. Oké, de miért nem mész el bőrgyógyászhoz? - kérdezte. Na ez adta meg a végső lökést számomra. Gyorsan a neten megkerestem ki rendel akkor, gyerekeket ráhagyva, autóba ültem. Mivel 2 orvos rendelt, egyik Szhelyen, másik Kőszegen, ezért először a szhelyihez vettem az irányt. Azzal a lendülettel, ahogy benyitottam a váróba, ki is fordultam. Ha 20an nem voltak ott, akkor egyen se! Irány Kőszeg! Előtte még felhívtam a drnőt, h rendel-egyáltalán, h megkíméljem magam egy esetleges felesleges úttól. Ahogy Kőszeg felé vettem az irányt, megszállt a megnyugvás, elmúlt az idegeskedés, akkor már tudtam, semmi komoly bajom nem lehet. És ezt a drnő is megerősítette. Diagnózis fényallergia. http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/borgyogyaszat/cikkek/a_fenyallergiarol/20020411134826

2012. június 28., csütörtök

Hármasban

Vasárnap este óta ugye 4 tagúra fogyatkozott kicsi családunk. Napközben kb fél5-ig hármasban vagyunk. Hétfőn és kedden még viszonylag gördülékenyen mentek a dolgok, na de tegnap és ma, már nem annyira. Sajnáltam/om is szegény Mirát, hisz sokat volt kénytelen sírni, hogy tudjak haladni a dolgokkal. Hiába kérem meg Ramit, hogy menjen oda Miráhot, beszéljen hozzá, simogassa, nem szívesen teszi. Vagy ha oda is megy, akkor is pár perc után otthagyja. Mindkettőjüket sajnálom.

2012. június 26., kedd

Időbeosztás

Mira az a baba, aki mellett muszáj minden mp-et beosztani, mert maximálisan igényli a foglalkozást, és extra maratoniakat szopizik még mindig. Nagyon rövid az az idő, amíg elvan egyedül. Így inkább akkor lehet bármit is mellette csinálni, ha alszik, különben cipelni kell. Eddig nem volt ilyen jellegű gondom, mert itt volt anyukám, és ő főzött, vasalt, kiteregetett. Ma a 2. nap, hogy egyedül vagyunk. Nem akarom elkiabálni, de eddig jól mennek a dolgok. Ma tiszta büszke vagyok magamra. Főztem (na jó nem 7 fogásos extra ebédet), teregettem, vasaltam, hajat mostam(igaz a szárításra már nem maradt idő). Még porszívózni kellene, ill. ki-be pakolni a mosogatógépbe. Ez utóbbi 2 dolog nem lenne gond, ha a nagyok itthon lennének. ;) gyanítom ez utóbbi 2 dolog holnapra fog maradni, mert Raminak megígértük a mekizést, ha már tegnap az eső miatt nem tudtunk elmenni. Ja és a lényeget nem írtam, aludtam is du.!

2012. június 25., hétfő

11 év

Szopi közben gondolkodtam. Ugye nincsenek itthon a nagyok, így olyan, mintha 11 évvel korábban lennénk. Tovább gondoltam ezt. 11 év múlva, megint csak 2 gyerekesek leszünk. Martin akkor már 27 (leírni is sok(k)), Viki 22. 22 éves voltam mikor Martin, 27, mikor Viki született. Döbbenet!

7vége

Anyukámat hazavittük Pápára. Martin is ott maradt vele, sőt Viki is unokatestvéremnél. Így 2 gyerekesen jöttünk haza tegnap este. Furcsa is ez a felállás. Csend van és nyugalom. Mondtuk is Robival, hogy visszarepültünk az időben 11 évet. Hiszen Martin és Viki közt is 5 év van, ugyanúgy, ahogy Rami és Mira közt. Mira először volt Pápán, mióta megszületett. Mi is húsvétkor voltunk utoljára. A Szombaton du.-t sógoroméknál, a vasárnap du.-t pedig anyóséknál kinn a kertben töltöttük.

Oltás

Szombaton rájött anyukám, hogy miért nem alszik Mira. Szerdán kapta meg 2 hós oltását, és így jött ki rajta. Szombaton fordult a kocka, visszakaptuk a jóalvó Mirát.

Viki

Mikor Martin 5 éves lett, akkor született meg Viki. Pontosabban 2 nappal korábban. :))) de így is mindig együtt ünnepeljük a szülinapjukat. Mivel már elsőre is lányt vártunk, így 2.ra még inkább. El is mentem UH-ra, de Viki olyan kis rafkós volt, hogy nem mutatta meg magát. Találgattunk csak Kornéllal együtt, és inkább fiúnak látszott. Nemhiába, Vikiről készült a legtöbb UH videó. :))) Fel is készültem, hogy 2 fiam lesz, megtaláltam minden előnyét ennek a felállásnak. Majd a 32. héten fordult a kocka! Még akkor se merte 100%ra kijelenteni, sőt én se mertem elhinni, nehogy csalódás legyen. Aztán megszületett első lányunk. Mint Martin ő is nagyon jó baba volt. 2 évesen bölcsibe ment, de bátyjával ellentétben, ő imádta! Ugyanúgy az ovit is. Kis csörfike volt, sőt mind a mai napig az is. DE sajnos nem mindig volt így. Nagycsoportban kiválasztották szertornára. Akkor még játékosan zajlottak a foglalkozások. Félévkor, átment a következő szűrőn is, felvételt nyert tornásznak. Barátnőjét is ugyanúgy kiválasztották, de őt anyukája a mostani suliba íratta inkább, mert a nagytesó is oda árt. Próbáltam meggyőzni Vikit, de hallani sem akart róla. Imádott tornázni. Azért hiába megyeszékhelyen élünk, azért kicsi város, és keringtek mende-mondák az edzőkról. Meghallgattam őket, de csak legyintettem, hogy ááá szó sincs olyanokról, milyen kedvesek, aranyosak. Ja, míg meg kell szerezni az utánpótlást. Ezután jött nekünk is a feketeleves. Én én nyitott, nagyszájú lányomból egy visszahúzódó, szégyenlős kislány lett. Pszichológushoz is el kellett vinnem, mert nem evett, hazahozta érintetlenül a kedvenc kakaóscsigáját, miközben egész du. edzett. Már első év végén fontolgatták az iskola váltást, amit csak 2. osztály után léptem meg, de milyen jól tettem! Most már kezdem visszakapni régi lányom, pedig már 2 év eltelt azóta. Tudom, hogy kemény sport a torna, de itt nagyon kegyetlenül bántak Vikivel, a tornász osztálytársai csúfolták, kinevezték, az edzők se álltak mellé. Utólag bánom, hogy rábízták anno a döntést, de féltem, ha olyanra kényszerítem, amit nem szeretne, akkor balul sül el. Sajnos beigazolódtak amiket hallottam. Azóta helyreállt a lelki békéje, elkezdett ő is versenyszerűen táncolni, és a tornát se hagyta abba, mert tagja az iskolai tornacsapatnak. Jó tanuló, bár ő sem a szorgalom mintaképe. Észjárása lassúbb, mint Martiné, de tud, ha akar. Iszonyúan rendetlen, a szobájában káosz uralkodik. Én már belefáradtam a rendrakásba. Eszméletlenül figyelmetlen és lusta. Ő a legnehezebb eset. Rengeteget kell dícsérni, mindent a pozitív oldalról kell nála megközelíteni, leszűrni nem szabadna, mert akkor sokkal rosszabb a helyzet. Ez utóbbit nehéz betartani, de igyekszem a lelki békéje miatt.

2012. június 22., péntek

Alvás

Ez a nagy meleg elrontotta Mirát. Alig-alig alszik vmit, éjjel is többször ébred. Sajnos tápi is kell, mert a cickóim így mellgyulladás után nem bírják követni. Igaz csak délben és este. Kezdek zombisodni. Ma fejfájással ébredtem. Mondjuk nem csodálom mert 10 után aludtam el, Mira kelt 2kor, fél4kor, fél6kor, 7kor, 8kor. 8 óta szinte semmit nem aludt, pontosabban bő fél órát Martin lábán. Rami szobájában még mindig káosz uralkodik, ma Viki fejezte be a felmosást is. Most nagynehezen elaludt a babakocsiban (tegnap ebéd utántól fél4ig sikertelen volt mindenféle altatási próbálkozásom), miután elküldöm ezt a bejegyzést én is próbálok egyet szundítani, de ahogy hallom elég kicsi esélyem lesz rá, mert nagyon éberen alszik. Már nyekereg... 3 jó alvó gyerek után ez nekem nagyon furcsa.

Ékszerkészítés

Anyu odaadta Martinnak apu karikagyűrűjét. Tegnap Martinnal bementünk az ékszerboltba, hogy csináltassunk belőle nyakláncot. Mondta az ékszerész, hogy akár azonnal vihetünk helyette nyakláncot. Értetlenül néztünk. Majd felvilágosított minket, hogy semmiképp sem a gyűrűből lesz a nyaklánc, mert felküldik Pestre, ott x másikkal összeolvasztják, majd rúdban küldik vissza. Javasolta, keressünk fel egy aranyművest, hátha. Megadta a címet, átgurultunk oda, de sajnos, ott is ugyanezt a választ kaptuk. Sőt mondta az úr, hogy büntetendő a házi aranyolvasztás. Így jártunk. Martinnak ez a verzió nem igazán tetszik, mert ő a PAPA GYŰRŰjéből szeretné. Most még gondolkodik.

2012. június 20., szerda

Martin

Martin, pontosabban Martin Zoltán a legidősebb, egyben egyszemélyes fiú gyermekem. Milyen érdekes a sors, kaptam még 3 csajszit! 16 evvel ezelőtt, mikor őt vártuk, még csak a 18 hetes UH volt és nem mondták meg a nemét. Én fiúnak, férjem határozottan lánynak látta. Így lányt vártunk. Aztán szüléskor kiderült, h kisfiú. Először megdöbbenés és csalódottság vegyes érzése futott át rajtam, majd a határtalan öröm és boldogság keveréke. Sírtam a meghatódottságtól, és eszembe jutott, hogy édesapám mennyire fiút várt. (Martin volt a legkedvesebb unokája) Imádnivaló kiskrapek volt! Sajnos nem volt tejem, így nem tudtam szoptatni, csak másfél hétig. 2 évesen bölcsiben ment, mivel felajánlották egy állást. A bölcsit nem bírta megszokni, minden reggel sírt, még szerencse, hogy Robi (a férjem) vitte, mert a szívem szakadt volna meg. Igaz, az oviban is sírt egy darabig, később már csak akkor, ha nem az ő csoportjukban volt a reggeli gyülekező. Nyelvtagozatos suliba irattuk. Soha nem volt kitűnő tanuló, 1-2-3 4-és mindig becsúszott, de én maximálisan elégedett voltam vele így is. Tudtam, tudom, hogy nem az eszével van baj, hanem a szorgalmával. Amíg kisebb volt, mindig kikérdeztem tőle a leckét, és mindig hibátlanul, szinte szó szerint mondta fel. Utólag merte bevallani, h csak egyszer olvasta el. 1. osztályban kezdett táncolni és szolfézsra járni. 2.ban kezdett hegedülni, majd 5.Ben a tánc mellett maradt. Egy éve a 3. egyesületben táncol, és itt találta meg a helyét. 5 éves kora óta orvosnak készül. Kornél volt rá pozitív hatással. Ugyanis akkor voltam várandós Vikivel, és mindig jött velem terhesgondozásra. Kornél mindig odaadta neki a pecsételőt, és kedvére nyomkodhatta. Telepecsételte a füzetét. :))) most biológia tagozatra jár abba a suliba, ahova Viki. Mert az a gyakorló általános iskola és 4 ill. 8 osztályos gimi. Martin a 4 osztályos részébe jár. Röviden most ennyit róla.

Oltás és 2 hós státusz

Ma ebéd után volt itt a gyerekorvosunk. Mira megkapta élete 2. oltását. Sírt, nem volt túl vészes, viszonylag hamar megnyugodott.

2 hós státusza
Fejkörfogata 37cm
Hossza 52cm
Súlya 4440g

Kedves, mosolygós, ám irtó türelmetlen baba. Ha nem az történik, amit szeretne, akkor heves hisztis sírásba kezd. Néha ijesztő, mert levegőt is alig vesz. Leginkább kézben szeret lenni, de ott is csak egy speciális pózban, amikor "lóghat" a feje. (majd csatolok képet) Férjem szerint mozgásérzékelő van beleépítve, mert az nem jó neki, ha felvesszük, sétálni is kell vele. A pihenőszékében kb 10-15 percet van el, utána reklamál. A babakocsiban is kb. ennyire van hitelesítve a türelme. Általában cicin alszik el, ritkán babakocsiban. A játszószőnyegén talán még ennyit se bír ki nyafogás nélkül. Már csak éjjel fejek 1-szer neki pótlasnak. Azt délben kapja meg. Eddig du is fejtem, amit este kapott, de pl tegnap már pótlás nélkül aludt el este. Mellettem alszik, én alszom a franciaágyon középen. Apa már kérdezte is, hogy minek is van a kiságy. De így nekem is jobb, hamar túlvagyunk az éjszakai szopin és visszaalszunk. Amikor vissza akartam tenni, kb 77szer eljátszottuk a ki-be játékot. Most még kényelmes ez a felállás. Egyébként az ágya közvetlen a mi ágyunk mellett van, de anya közvetlen közele sokkal jobb. Szeret ide-oda forgolászni, de még nem fordult át. Hason annyira nem élvezi a helyzetet, de azért próbálkozunk.

2012. június 19., kedd

Alvás és szopi

Mira tegnapelőtt este 11 után aludt el. Majd kelt fél 4kor, ill 6 körül. Tegnap este már fél 11kor aludt, és fél 5kor kelt. Majd fél 8kor. Egyre ügyesebb az alvás terén. Tegnap olvastam egy cikket a kizárólagos és igény szerinti szopiról. Sztem Mira is olvasta :))), mert eddig elfogadta a lefejt tejet üvegből, de tegnap óta csak nyammog rajta. Eddig 100-120ml-t megivott pótlásként, de tegnap délben, és este is kb 40-50ml-t fogadott el. Az igény szerinti szopi megvolt eddig is, de a kizárólagosság nem. De úgy látszik Mira törekszik rá.

2012. június 18., hétfő

Útjára indítom a blogom

Nem is tudom hol kezdjem. Már régóta tervezem a blogirast, vannak is félbe hagyott blogjaim, de most komoly elhatározást tettem. Új helyen, megújúlt energiaval, újrakezdem a blogolást. Először bemutatnám kicsi családomat. Fiam, Martin, 16 éves lesz. Szerintem a világ legjobb kamasza. Mindenkinek ilyen srácot kívánok! Versenytáncol. Nagyon jó tanuló, orvosnak készül egyenlőre. Legidősebb lányom, Viki, 11 éves. Ő már nehezebb eset. :)) ő is versenytáncol és szertornázik is mellette. Ő is jó tanuló, de neki még fogalma sincs mi szeretne lenni. Középső lányom, Ramóna, tegnapelőtt ünnepelte az 5. szülinapját. Ő egy végtelenül türelmes, segítőkész kiscsaj. Hihetetlen a megérzőképessége. Ő is majd táncolni szeretne. Legkisebb lányom, Mira, tegnap volt 2 hónapos. Na ő abszolút nem a türelem mintaképe. :)) Imád kézben lenni, és cicin lógni. Ebben a 2 esetben csendben van, különben nemtetszését fejezi ki elég habos sírással. Azért fejlődőképes, már néha pár percig elnézeget magában. Indítás ént ennyi. Ez a blog róluk, nekik szól, és mindenkinek, aki kíváncsi hogyan alakul egy 4 gyerekes család élete.

Mellgyulladás

Ma hajnalban, amikor felkeltem fejni, ismerós borzongás kerített hatalmába. Visszafeküdtem, de csak nemhagyott nyugodni, elővettem a lázmérőt. 38fok. Szuper... Megint mellgyulladas. Lázcsillapító, ba óvás, duplatakaró, leizzadás, pizsicsere. Mira hamar visszaaludt mindegyik szopi után, így fél 11ig tudtam aludni. Akkor megint megmértem a hőm, megint 38. Telefon a nőgyógyászomnak. Vizsgálat, gyógyszer. Mira rendes volt, mert majdnem 5-ig aludt. 4kor Rami odabújt hozzám, és mondta: anya nagyon forró vagy. Hozta is a lázmérőt. Megint 38. :((((. Elég!!! Nem akarom! Elegem van! Lázcsillapító megint. Most jól érzem magam. Kérdés meddig? Nagyon bízom abban, hogy nem megy már fel a lázam. Pontosan 2 hete ugyanez volt, csak akkor a jobb cickóm, most kivételesen a bal. Még szerencse, hogy csak 2 van. :))) remélem, egy életre letudtam a mellgyulladast.